Categories
Uncategorized

MÀGIA O ÀNIMA

MÀGIA O ÀNIMA

Pots escapar si t’enamores del que veus a simple vista, però si la teva ànima entra en connexió amb una altra i decideix no deixar-la anar, no tindràs on córrer, ja no hi haurà gaire més a buscar, ni a esperar. Et trobaràs en un estat del qual no et voldràs desprendre.

I tot i que la nostra ànima sap de desaferrament, dins aquest cos mortal, buscarà les maneres d’ancorar-se a qui ha despullat el seu ésser més enllà de la clàssica intimitat. Sabràs que t’has enamorat de l’ànima quan sentis el següent: Pau davant la seva presència: Fins i tot quan no estan en contacte directe, el sol fet de sentir-lo a prop, o escoltar la veu o llegir les paraules, et genera tranquil·litat i felicitat.

Sents únicament amb aquesta persona, un estat de benestar complet.

Tries aquesta persona diàriament malgrat les diferències: Aconseguis que la balança sempre afavoreixi el que aquest algú representa, entre els seus llums i les seves ombres, et quedaràs amb allò que il·lumina la teva vida. Procuraràs sempre el seu bé més gran: Això fins i tot quan no t’inclogui en algun pla, tu buscaràs la manera que aquesta persona es beneficiï de les teves accions, prengui les millors oportunitats i la recolzaràs en tot el que faci per veure-la feliç. Admiració: Mirar amb el cor permet apreciar millor les qualitats, descobrir els talents, mirar la bellesa que va més enllà del cos físic. Reconèixer els seus dons, els seus esforços i engrandir aquesta persona cada cop que hi cap la possibilitat, és un senyal més que t’has enamorat de la seva ànima. La Intimitat és un altre nivell: Els espais d’intimitat no busquen només un contacte de satisfacció sexual, sinó que cerca la connexió sublim entre dos éssers que senten que pertanyen l’un a l’altre. Les mirades, les paraules, els silencis.

De vegades no necessitaràs ni tan sols tocar aquesta persona, per sentir que li fas l’amor. Lleialtat: Faràs el que estigui al teu abast per garantir-ne la confiança. El respecte es farà sempre present i no caldrà que algú t’estigui mirant, per fer allò que sents que és correcte.

La fidelitat i la lleialtat es troba amb l’ànima, sense necessitat que aquesta persona te la demani. Cuidaràs aquesta persona. Autor desconegut.

Categories
Uncategorized

30 Anys de Catalunya informació, per molts més, Felicitats!

Catalunya Informacióemissora informativa del Grup d’emissores de Catalunya RàdioCatalunya Informació és l’emissora informativa del Grup d’emissores de Catalunya Ràdio, el servei de radiodifusió de la Generalitat de Catalunya, gestionat a través de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Dona un servei de 24 hores fent informació generalista en català. Hi són habituals les retransmissions en directe.

Història

Catalunya Informació va començar les emissions regulars a les 9 del matí de l’11 de setembre del 1992. Va ser l’emissora pionera a tot l’Estat en el format anomenat “tot notícies”, que suposa l’emissió d’informació les 24 hores del dia. Els precedents més recents de creació d’emissores d’aquesta mena eren France Info de Radio France a Europa i Bloomberg Radio als Estats Units.La primera veu que s’hi va sentir va ser la del periodista Martí Farrero. Els locutors de Catalunya Informació no només posen les notícies en antena sinó que també, des de la seva fundació, s’encarreguen ells mateixos de la realització tècnica.Els primers anys de funcionament, llegir i tenir cura de la part tècnica va suposar haver de gravar en els anomenats “cartutxos” (cintes magnètiques automàtiques) músiques, cròniques i talls de veu. L’abril de l’any 1994, Catalunya Informació adopta un sistema d’àudio digital pioner a tot l’Estat, que emmagatzema tot el so que s’ha d’emetre dins d’una xarxa informàtica i posa punt final a l’era analògica.

Estructura

Catalunya Informació ofereix blocs informatius d’una hora durant tot e nol dia.

 • xx.00: Titulars
 • xx.04: Desenvolupament de les notícies
 • xx.15: Àrea de servei
  • El trànsit i transports públics
  • El temps
 • xx.18 (aprox): Desenvolupament de les notícies
 • xx.25: Esports
 • xx.30: Titulars de resum del ja explicat i avançament dels continguts dels següents 30 minuts
 • xx.32: Les 3 notícies més importants del dia (ja explicades mitja hora abans)
 • xx.40 (aprox) Desenvolupament de noves notícies
 • xx.45: Àrea de serveis
  • El trànsit i transports públics
  • El temps
 • xx.48: Desenvolupament de les notícies
 • xx.55: Esports

Catalunya Informació és l’única emissora que des del seu naixement informa cada 30 minuts -15 minuts en hora punta- (a 1 quart i 3 quarts) de la situació del trànsit a Catalunya, gràcies a un redactor propi que també informa de l’estat de la xarxa de transport públic. La informació del trànsit s’ofereix de dilluns a divendres de 6:30 a 20:15 h. Dissabtes de 10:00 a 14:00 h. I diumenges de 14:00 a 21:45 h.

Un equip de meteoròlegs ofereix cada 30 minuts, després de la informació del trànsit, la previsió de l’evolució del temps en les pròximes hores. A més, el més destacat de la previsió meteorològica es pot escoltar en cada resum de titulars.

 • Catalunya Informació és també en directe allà on és la notícia: per això, el seu “rellotge” habitual, l’ordre amb el qual es van succeint la informació i els diferents espais de l’emissora, es pot interrompre en qualsevol moment per donar pas a diferents intervencions en directe. Ja sigui al Parlament de Catalunya, al Palau de la Generalitat, a la Moncloa o al Congrés dels Diputats, entre d’altres, Catalunya Informació dona veu als protagonistes de la informació.

Programes propis !

Catalunya al dia: Informatiu amb l’actualitat del territori. Presenta Marta Romagosa De dilluns a divendres de 13 a 14 h.

Com acaba el dia: Connexió amb les delegacions de l’emissora per explicar com acaba el dia informativament a cada demarcació. De dilluns a divendres al bloc informatiu de les 19:30 h

Redacció oberta: Ampliació de notícies amb les explicacions de redactors de l’emissora o amb breus entrevistes amb personatges relacionats amb l’actualitat. En diferents blocs informatius.

L’hemicicle: Resum setmanal sobre l’activitat del Parlament de Catalunya. Divendres, dissabtes i diumenges. *Actualment sense emissió fins que es constitueixi el nou parlament

3 Rondes: Informatiu casteller. Diumenges* de 21 a 22 h (redifusió de 01 a 02 h) *Temporada de Juny a Novembre.

MicroespaisCostumati abreujat: Les tradicions del país, explicades per Oriol Munné.

Economia i empresa: L’actualitat empresarial, laboral i econòmica. L’aposta exterior, la internacionalització, la recerca i la innovació, les ‘Start ups’ i l’economia col.laborativa.

Fora de sèrie: Espai on descobrim els esportistes que participaran als Jocs Olímpics de Tòquio 2020.

Cada setmana. Presenta: Eudald Serra, Ricard Isidro, David Ubach, Maria Guixà i Marta GarciaLa discoteca: Blai Marsé, s’encarrega cada setmana de seleccionar les novetats discogràfiques més sucoses i controvertides

.La poma de Newton: Espai de ciència. Presentat per Purificació Barceló.

L’apuntador: Repàs a la cartellera teatral. Presentat per Pep Vila.

L’efecte papallona: Espai de medi ambient. Presenta Coia Ballesté.Llibres per escoltar: Les novetats literàries. Presenta Montse CampsMapamundi:

Reportatges d’actualitat internacional. Presenta Quim Olivares.

Tal dia com avui: Repàs a algun fet destacat el mateix dia d’anys enrere. Presenta: Oriol MunnéTravelling:

L’actualitat cinematogràfica, a sales i plataformes digitals i les estrenes, Presenta Marc Garriga.

Un país per voltar: Propostes, empreses, sectors, tot el que cal saber sobre el turisme a Catalunya. Presenta Fèlix Martin

Via Verda: Espai de mobilitat sostenible. Presenta Joan Garcia.

Programes en simultani

A banda, també s’emeten els següents programes en connexió amb Catalunya Ràdio:

 • El matí de Catalunya Ràdio. De dilluns a divendres de 6 a 8 h
 • Catalunya Migdia: De dilluns a divendres de 14 a 15 h
 • Catalunya Nit: De dilluns a divendres de 22 a 23 h
 • El Suplement: Dissabtes i diumenges de 7 a 10 h
 • Catalunya Migdia Cap de setmana: Dissabtes i diumenges de 14 a 15 h
 • Especials informatius

Premis i reconeixements

El novembre de 2002 l’emissora Catalunya Informació va ser reconeguda amb un premi Ondas al millor programa de ràdio local per la seva agilitat, sobrietat i capacitat de síntesi i com a emissora pionera en el format de 24 hores de notícies.

Categories
Uncategorized

L’ AMISTAT PER ARISTÒTIL ♥️

L’AMISTAT:

No ho estimem tot [indistintament], sinó que estimem només el que és amable, a saber, el bé, o l’agradable, o l’útil. L’útil és el que procura un bé o un plaer, de manera que el bé i l’agradable són amables en tant que fi. Estimem el que és bo en si, o el que és bé per a nosaltres? De vegades aquests dos caràcters difereixen, i igual per l’agradable. Sembla que cadascun estima el que és bo per a ell i que, si parlant absolutament el que és bé [en si] és amable, cadascú troba amable el que és bo per a ell. D’altra banda, cadascun jutja amable, no exactament el que és bo per a ell, sinó el que li sembla bo.

“PORQUE NO SER AMIGOS ESTAR UNIDOS I VIVIR EN LIBERTAD?”

Però importa poc. Definim l’amable: el que sembla bo.No emprem la paraula amistat per a designar l’afició que sentim pels objectes inanimats, ja que aquests no poden retornar l’amistat i nosaltres no els podem desitjar el bé. Seria ridícul dir que es desitja el bé del vi, tret que es vulgui donar a entendre amb això que es desitja la seva conservació, a fi de poder utilitzar-ho. Per contra, es diu que ha de desitjar-se el bé d’un amic per ell mateix. Els que així desitgen el bé [d’algú] són anomenats benvolents, encara que no siguin corresposts. Perquè la benevolència, quan és recíproca, és l’amistat. No cal afegir que l’amistat no ha de romandre secreta? En efecte, ocorre de vegades que sentim benevolència cap a gent a qui no hem vist mai, però a qui suposem honesta i capaç de ser útils; i tal vegada ells alberguen els mateixos sentiments cap a nosaltres. Es veu llavors que les persones són benèvoles les unes cap a les altres. Però, qui s’atreviria a donar el nom d’amics a aquells les disposicions recíproques dels quals són secretes? Així doncs l’amistat exigeix no només una benevolència recíproca, sinó també que el desig del bé no sigui secret, per la raó que ja hem indicat.Es donen en tot això unes diferències d’espècie, i tant els nostres amors, com a nostres amistats, són diferents. Hi ha tres classes d’amistats, igual que hi ha tres classes d’amabilitats. En cadascuna d’elles trobem reciprocitat i amor no secret. Els que s’estimen mútuament volen el bé els uns dels altres, segons la naturalesa del seu amor. Els que s’estimen per la utilitat no s’estimen per si mateixos, sinó amb l’esperança d’obtenir de l’altre algun bé. I el mateix passa amb els qui s’estimen amb vista en plaer; no estimen la gent de talent per les seves qualitats, sinó per com els resulten de grates.Així doncs, els que estimen per la utilitat busquen el que els convé. Els que estimen pel plaer [busquen] el que els és agradable. No estimen a l’amic perquè és ell, sinó en la mesura en què els és útil o agradable. Aquestes amistats neixen accidentalment; no estimen al seu amic pel que és, sinó perquè és capaç de procurar-los algun avantatge o algun plaer. Aquestes amistats són molt fràgils, perquè els amics no sempre romanen iguals; quan ja no són útils ni agradables, deixen d’estimar-se. […]L’amistat perfecta és la dels homes bons i la dels quals s’uneixen per la virtut. En efecte, aquests es desitgen mútuament un bé semblant en la mesura en què són bons, i són bons en si mateixos. Però el cim de l’amistat és voler el bé dels amics per si mateixos, perquè aquesta disposició és essencial, no accidental. Una amistat d’aquesta classe es manté en la mesura que els amics són bons, i la virtut és estable. A més, cadascun dels amics és bo alhora d’una manera absoluta i en relació amb el seu amic, perquè els bons ho són absolutament parlant, i a més útils per als seus amics. El mateix succeeix amb el plaer: els bons són agradables d’una manera absoluta i agradables els uns als altres. Com cadascun troba el seu plaer en els actes que li convenen, o actes semblants, els bons [realitzen actes] idèntics o semblants.Per tant, aquesta amistat és duradora. Conté en si mateixa totes les condicions de l’amistat, ja que tota amistat es funda sobre el bé o sobre el plaer, ja absolutament, ja en relació amb l’amic i segons una certa semblança. Totes aquestes condicions existeixen en l’amistat tal com l’acabem de descriure, i es deuen a la naturalesa mateixa dels amics, semblants en aquest punt com en els altres, perquè el que és bé absolutament és també agradable absolutament. Això és doncs el més amable, i l’amistat entre tals amics és la més elevada i la millor.És natural que aquestes amistats siguin rares, perquè els homes així són poc nombrosos. A més és necessari [consagrar-li] temps i tenir una vida en comú: segons el proverbi, no és possible conèixer-se els uns als altres abans d’haver consumit en comú moltes mesures de sal.

Per tant, no cal acceptar a un [com a amic] ni unir-se a ell abans d’haver comprovat per ambdues parts que és digne de confiança i d’amistat. Els que precipitadament es donen mostres d’amistat, volen ser amics, però no ho són realment, tret que siguin també amables i que ho sàpiguen. El desig d’amistat neix de seguida, però no ocorre el mateix amb l’amistat. Aquesta, per a ser perfecta, necessita temps i altres condicions, neix de tot això i de les qualitats semblants que han de posseir els amics.Ética a Nicómaco, Vlll, 2 y 3. (R. Verneaux, Textos de los grandes filósofos: edad antigua, Herder, Barcelona 1982, 5ª. ed., p.90-92).Original en castellàNo lo amamos todo [indistintamente], sino que amamos sólo lo que es amable, a saber, lo bueno, o lo agradable, o lo útil. Lo útil es lo que procura un bien o un placer, de suerte que el bien y lo agradable son amables en cuanto fin. ¿Amamos lo que es bueno en sí, o lo que es bueno para nosotros? A veces estos dos caracteres difieren, e igual para lo agradable. Parece que cada uno ama lo que es bueno para él y que, si hablando absolutamente lo que es bueno [en sí] es amable, cada cual halla amable lo que es bueno para él. Por otra parte, cada uno juzga amable, no exactamente lo que es bueno para él, sino lo que le parece bueno. Pero importa poco. Definamos lo amable: lo que parece bueno.No empleamos la palabra amistad para designar la afición que sentimos por los objetos inanimados, ya que éstos no pueden devolver la amistad y nosotros no les podemos desear el bien. Sería ridículo decir que se desea el bien del vino, a menos que se quiera dar a entender con ello que se desea su conservación, a fin de poder utilizarlo. Por el contrario, se dice que debe desearse el bien de un amigo por él mismo. Los que así desean el bien [de alguien] son llamados benevolentes, aunque no sean correspondidos. Porque la benevolencia, cuando es recíproca, es la amistad. ¿No hay que añadir que la amistad no debe permanecer secreta? En efecto, ocurre a veces que sentimos benevolencia hacia gentes a las que nunca hemos visto, pero a las que suponemos honestas y capaces de ser útiles; y tal vez ellos albergan los mismos sentimientos hacia nosotros. Se ve entonces que las personas son benévolas las unas hacia las otras. Pero, ¿quién se atrevería a dar el nombre de amigos a aquellos cuyas disposiciones recíprocas son secretas? Así pues la amistad exige no sólo una benevolencia recíproca, sino también que el deseo del bien no sea secreto, por la razón que ya hemos indicado.Se dan en todo ello unas diferencias de especie, y tanto nuestros amores, como nuestras amistades, son diferentes. Hay tres clases de amistades, igual que hay tres clases de amabilidades. En cada una de ellas encontramos reciprocidad y amor no secreto. Los que se aman mutuamente quieren el bien los unos de los otros, según la naturaleza de su amor. Los que se aman por la utilidad no se aman por sí mismos, sino con la esperanza de obtener del otro algún bien. Y lo mismo ocurre con los que se aman con vistas al placer; no aman a las gentes de talento por sus cualidades, sino por lo gratas que les resultan.Así pues los que aman por la utilidad buscan lo que les conviene.

Los que aman por el placer [buscan] lo que les es agradable. No aman al amigo porque es él, sino en la medida en que les es útil o agradable. Estas amistades nacen accidentalmente; no aman a su amigo por lo que es, sino porque es capaz de procurarles alguna ventaja o algún placer. Estas amistades son muy frágiles, porque los amigos no siempre permanecen iguales; cuando ya no son útiles ni agradables, dejan de amarse. […]La amistad perfecta es la de los hombres buenos y la de los que se unen por la virtud. En efecto, éstos se desean mutuamente un bien semejante en la medida en que son buenos, y son buenos en sí mismos. Pero la cima de la amistad es querer el bien de los amigos por sí mismos, porque esta disposición es esencial, no accidental. Una amistad de esta clase se mantiene en tanto que los amigos son buenos, y la virtud es estable. Además, cada uno de los amigos es bueno a la vez de una manera absoluta y en relación con su amigo, porque los buenos lo son absolutamente hablando, y además útiles para sus amigos. Lo mismo sucede con el placer: los buenos son agradables de un modo absoluto y agradables los unos a los otros. Como cada uno halla su placer en los actos que le convienen, o actos semejantes, los buenos [realizan actos] idénticos o semejantes.Por consiguiente, esta amistad es duradera.

Contiene en sí misma todas las condiciones de la amistad, ya que toda amistad se funda sobre el bien o sobre el placer, ya absolutamente, ya con relación al amigo y según una cierta semejanza. Todas estas condiciones existen en la amistad tal como la acabamos de describir, y se deben a la naturaleza misma de los amigos, semejantes en este punto como en los otros, porque lo que es bueno absolutamente es también agradable absolutamente. Esto es pues lo más amable, y la amistad entre tales amigos es la más elevada y la mejor.Es natural que estas amistades sean raras, porque los hombres así son poco numerosos. Además es necesario [consagrarle] tiempo y tener una vida en común: según el proverbio, no es posible conocerse los unos a los otros antes de haber consumido en común muchas medidas de sal. Por consiguiente, no hay que aceptar a uno [como amigo] ni unirse a él antes de haber comprobado por ambas partes que es digno de confianza y de amistad.

Los que precipitadamente se dan muestras de amistad, quieren ser amigos, pero no lo son realmente, a menos que sean también amables y que lo sepan. El deseo de amistad nace en seguida, pero no ocurre lo mismo con la amistad. Esta, para ser perfecta, necesita tiempo y otras condiciones, nace de todo esto y de las cualidades semejantes que deben poseer los amigos.

Categories
Uncategorized

La mà de Fàtima

Origen i significat de la mà de Fàtima L’origen d’aquest símbol es remunta a l’any 224 dC. C., almenys quant a ús documentat. Té el seu origen en el judaisme, en les cultures jueves sefardites. Amb el pas del temps, però, diverses religions ho han anat adoptant. Cadascuna li dóna un significat diferent, encara que és cert que totes li atorguen grans valors, i el relacionen amb un déu únic. També és cridada la mà de Jamsa; jamsa o hamsa significa cinc, en àrab, en principi, en referència als cinc dits. També fa referència als cinc pilars de l’islam, mentre que els jueus relacionen el terme amb el Pentateuc. La realitat és que, atès el seu origen, no té a veure realment amb aquests elements. A més, a l’islam no se’n permetria l’ús com a amulet, seguint una lectura estricta de l’Alcorà.

Llegenda de la mà de Fàtima Hi ha diverses llegendes relacionades amb la mà de Fàtima i ningú no sap exactament quin és el seu origen. Tot i això, en aquest article d'unCOMO et presentem la més acceptada: La llegenda explica que Fàtima, la filla del profeta Mahoma es va trobar un dia a casa seva, preparant el sopar, quan va arribar l'Alí, el seu marit. Fàtima, en escoltar-lo, es va afanyar a rebre'l. No obstant això, Ali no arribava sol, sinó acompanyat per una jove concubina (cosa permesa). Fàtima es va sentir gelosa i decebuda, però, sense dir res, va tornar a la cuina a continuar amb el sopar. El temps que va seguir al moment en què va veure el seu marit amb la concubina, la Fàtima va quedar impactada i no era conscient del que feia. Així, va començar a remoure el brou que estava bullint en una olla utilitzant la mà. Tan malament es va sentir que no notava estar cremant-se la mà. Va ser en aquell moment quan va aparèixer el seu marit, que li va treure la mà de l'olla, instant en què ella es va adonar del que passava. Alí li va guarir la mà, i li va confessar que havia passat la nit amb la concubina, de manera que Fàtima es va posar encara més trist. A la següent nit, Alí ​​va tornar a estar amb la concubina, i Fàtima els va veure, espiant-los després d'una escletxa. No va poder contenir la tristesa i va començar a plorar, instant en què l'Alí va començar també a sentir-se molt trist ia notar que li queien llàgrimes. Alí va deixar la concubina i es va bolcar a Fàtima la resta de la seva vida. Aquesta llegenda fa que moltes dones utilitzin la mà de Fàtima com a símbol per tenir més paciència davant aquests comportaments dels seus marits. A partir d'aquesta llegenda, un dels principals significats de la mà de Fàtima és el seu poder per atraure la bona sort, la fidelitat, la fertilitat i la paciència. Així mateix, també se li atorga un significat de protecció, sobretot cap a les dones i especialment les embarassades. Si vols llegir més articles semblants a Significat de la mà de Fàtima, et recomanem que entris a la nostra categoria de Cultura i Societat.

El hamsa o khamsa —àrab: خمسة, ẖamsa, literalment ‘cinc’— és un símbol que consisteix en una mà amb un ull enmig. Els musulmans l'anomenen la mà de Fàtima (per Fàtima az-Zahrà, filla de Mahoma) i els jueus la mà de Míriam (per Míriam, germana de Moisès). Sembla tenir un origen púnic, com a símbol de la deessa Tanit. Actua com a amulet per protegir contra els mals esperits. Recentment hi ha qui li vol donar un altre significat: el diàleg religiós i el bressol oriental comú a l'islam i el judaisme.Aquest símbol no s'ha de confondre amb el cigne mític (hamsa), que simbolitza puresa, seny i bellesa en l'hinduisme. Els cignes constitueixen un element important de la simbologia poètica i mítica del subcontinent indi.

Enviar comentarios

Otras preguntas de los usuarios

Categories
Uncategorized

Així van ser els moments més inolvidables de l’estrella de Grease, Olivia Newton-John.

La nostra S’endú autèntica i original !

L’actriu i cantant Olivia Newton-John, l’estrella de Grease, ha mort als 73 anys. Havia lluitat durant més de 30 anys contra el càncer de mama. La seva família ha demanat que “en lloc de flors” els interessats enviïn donacions a la Fundació Olivia Newton-John. Tot i que va fer altres pel·lícules i va aconseguir col·locar cançons als números una de les llistes nord-americanes, com Physical (1981), l’enorme èxit de Grease, juntament amb John Travolta, és el primer que sol venir a la ment dels espectadors.

El mateix Travolta ha dedicat aquest dilluns unes paraules a la seva companya de repartiment: “Vas fer les nostres vides molt millors”. La seva mort ha tingut un enorme ressò als mitjans i també a les xarxes, on molts han lamentat la seva mort i han valorat la gran pèrdua . Alguns han optat per recordar alguns dels seus moments inoblidables.

Fragment d’ un èxit de Grease amb Jhon trevolta!

Un recull d’ èxits d’ella de Olivia Newton-John
Categories
Uncategorized

Moments Filologia Oriental i les seves diferents Escoles.

Filosofia.

Les primeres referències a aquest ensenyament es troben en els Textos de Mawangdui i al Huang Di Nei Jing, i es considera que Zou Yan (305 aC – 240 aC) en va ser el fundador. La seva teoria tractava d’explicar l’univers en termes de forces bàsiques de la naturalesa: els agents complementaris del yin (fosc, fred, femení, negatiu) i yang (llum, escalfor, masculí, positiu) i els cinc elements o cinc processos (aigua, foc, fusta, metall i terra). Aquesta combinació permetia compaginar les estacions de l’any amb els cinc colors, les cinc direccions (sud, oest, nord, est i centre), els cinc tipus d’animal, les cinc notes musicals, etc. i, sobretot, organitzar els sacrificis i les cerimònies (li) que eren tan importants per la cultura xinesa antiga.

Yinyangjia o Escola del yin i el yang (en xinès 阴阳家 / 阴阳家; en pinyin Yīnyángjiā, ‘escola del yin-yang’), també dita Escola dels naturalistes, va ser un corrent del pensament xinès sorgit al període dels Regnes Combatents (475 aC-221 aC) que va sintetitzar els conceptes del yin-yang amb els dels ‘cinc processos’. Als seus inicis, aquesta escola va estar fortament associada amb els estats de Yan i Qi. En períodes posteriors, aquestes teories epistemològiques van introduir-se en la filosofia i les creences populars. Més tard, van ser integrades per les dimensions alquímiques i màgiques del taoisme, així com per la medicina xinesa. D’altra banda, la cosmologia sintetitzada per l’Escola del yin i del yang influiria molt en el futur desenvolupament de la cosmologia confuciana (daoxuejia).

Les sis escolesHi ha hagut diversos intents de triar d’entre tots aquests corrents aquells que es poden considerar essencials dins la història del pensament xinès. El primer historiador que va fer-ne una classificació va ser Sima Tan (vers el 165 aC – 110 aC), que va definir “les sis escoles”:daodejia o escola del Tao (‘el camí’) i del Te (‘la força interior’); més coneguda com a daojia, o taoisme,rujia o escola de lletrats, coneguda com a “confucianisme”; els ru (‘lletrats’) eren els mestres experts en l’estudi i l’ensenyament dels llibres clàssics i de la cultura clàssica,mojia o escola de Mozi; gran rival de l’anterior, que preconitzava un utilitarisme radical, la pau i l’igualitarisme,yinyangjia o escola del Yin-yang; escola cosmològica de caràcter estrictament naturalista,mingjia o escola de noms; una mena de sofisme xinès,fajia o escola de lleis; escola basada en teories de governació fonamentades en l’establiment d’un codi penal amb un estricte sistema de càstigs, i en una estructura de càrrecs públics amb les recompenses corresponents.

Les deu escolesUn altre historiador, Liu Xin (vers el 46 aC – 23 dC), va fer una nova classificació en què va afegir quatre escoles a les sis de Sima Tan:zonghengjia o escola dels diplomàtics; partidària d’emprar la política i la diplomàcia per a resoldre pràcticament els problemes, sense ocupar-se dels aspectes morals,nongjia o escola dels agricultors; preconitzava un igualitarisme comunalista basat en l’agricultura,zajia o escola dels eclèctics; va compendiar diverses filosofies minoritàries,xiaoshuojia o escola dels narradors de contes o “de les petites narracions”; recull del pensament de filòsofs menors.

Categories
Uncategorized

Día Internacional de la Mujer Afrodescendiente

Ir a página principal
desplegar menú

Día Internacional de la Mujer Afrodescendiente

Día Internacional de la Mujer Afrodescendiente

Compártelo

Se celebra: 25 de julio de 2022

Tiempo de lectura: 2 minutos

El Día Internacional de la Mujer Afrodescendiente, también se conoce como Día de la Mujer Afrolatina, Afrocaribeña y de la Diáspora.

Esta fecha está íntimamente relacionada con el Día Internacional de la Mujer, al ser una oportunidad más de reivindicar los derechos y la dignidad de la mujer en general.

¿Por qué se celebra el Día Internacional de la Mujer Afrodescendiente?

La fecha fue elegida para conmemorar el primer congreso en el que se reunieron más de 400 mujeres latinoamericanas y del Caribe, en 1992 en la República Dominicana. En este congreso se trataron temas relacionados con el sexismo, discriminación racial, pobreza, migración y

En este encuentro surgió la Red de Mujeres Afrolatinoamericanas, Afrocaribeñas y de la Diáspora, un espacio para luchar por la dignidad y los derechos de las mujeres negras en su calidad de ciudadanas plenas.

Problemas a los que se enfrentan las mujeres afrodescendientes

En la actualidad aún persisten prácticas discriminatorias hacia estas mujeres, miradas que las estigmatizan. El estereotipo más común es el de la mujer hipersexualizada como objeto, a la que se ve como un objeto de deseo sin voluntad propia que la denigra y la hace mucho más vulnerable.

Solo en América Latina y El Caribe hay alrededor de 200 millones de personas afrodescendientes: un 30% de la población. Y aún se enfrentan a formas múltiples de discriminación y racismo, sobre todo las mujeres.

Objetivos del Día Internacional de la Mujer Afrodescendiente

 • Enfrentar el racismo y el sexismo que aboca a las mujeres afro a situaciones de pobreza y marginalidad.
 • Combatir los estereotipos y los prejuicios que pesan sobre las mujeres negras.
 • Promover la participación de las mujeres afrodescendientes en la vida pública y en la toma de decisiones en distintos ámbitos de la comunidad.
 • Demandar a los países el impulso de políticas a favor de la integración de este colectivo
Categories
Uncategorized

Moments Penedès-Castell de Subirats

CASTELL DE SUBIRATS:

UBICACIÓ.

El castell de Subirats es localitza a l’extrem oriental de la comarca del Penedès. Subirats és el terme municipal de major extensió de tota la comarca i es troba entre els nuclis de Vilafranca del Penedès (a l’oest) i Sant Sadurní d’Anoia (al nord). Les restes corresponents al castell s’estenen al llarg d’un petit esperó allargat de roca calcària que queda aixecat entre la vall i el pla penedesenc. El conjunt s’alça a tocar de l’església de Sant Pere del Castell, o santuari de la Mare de Déu de la Fontsanta, i s’hi accedeix des de la carretera BP-2427 de Sant Sadurní d’Anoia a Sant Pau d’Ordal per un desviament cap al nord des del nucli urbà dels Casots. Per altra banda, es troba alineat amb el proper castell de Gelida, que queda més al N.E., tenint més cap al nord l’anomenada Torre-ramona. El 2004 un projecte de restauració i consolidació sobre les restes va incloure la torre de l’homenatge a més dels recintes annexos a aquesta, però també de les restes del denominat baluard i la muralla oriental del castell.

El castell de Subirats representa, a inicis del segle x, un punt clau en la defensa de la frontera de la Marca del Penedès. És la fortalesa cristiana més avançada en un territori sota l’amenaça musulmana constant. Però una vegada que la frontera enemiga retrocedeix al sud, el castell passarà a tenir unes altres funcions específiques d’acord amb les circumstàncies polítiques, econòmiques i socials vingudes amb els nous canvis.No hi ha dubte que el castell té una antigor que va més enllà dels deu segles, car ja en data tan remota com és l’any 917 compareix la concessió feta al monestir de Sant Cugat del Vallès pels germans Ermenard i Udalard, fills del difunt Udalard. En un testament de Mir Geribert, del 1060, consta una donació a «sanctum Petrum de castro Subirats» i clarament s’informa sobre aquesta possessió, junt amb la meitat del castell de Lavit, etc.

Part de l’ ermita i del cementiri.

El 10 de març de 1368, el rei Pere el Cerimoniós donà a l’infant Martí (el futur Martí l’Humà), entre altres pertinences, la vila de Piera i els castells i llocs de Subirats i Sant Martí Sarroca, amb la condició que si arribava a ésser rei tornessin al sobirà, però no pas que pervinguessin a dona. El noble en Ramon Alamany de Cervelló obtingué aquest castell el 1377. Amb dates 27 de desembre del 1553 (essent príncep d’Astúries i de Girona) i 13 de juliol de 1559 (essent rei), Felip (II d’Espanya) confirmà el privilegi del 10 de desembre de 1493. El 26 d’octubre de 1568, la comtessa d’Aitona, hereva del seu pare Francesc Gralla i Desplà, feu fer lluïció, per compte de la universitat de Subirats i parròquies, de determinada quantitat monetària que li lliuraren els habitants; de manera que continuaren aquests absolutament subjectes a la jurisdicció reial. El castell fou enderrocat en la guerra de Separació (Guerra dels Segadors), pel marquès de los Vélez. Per reial sentència del 27 de novembre de 1699, va declarar-se que no hi havia més delmador universal de la universitat i les parròquies de Subirats que la Corona.

Categories
Uncategorized

Moments en FM , Moments Trinijove! La Bicicleta ! Amb els Amics de la Bicicleta a 📻radiotrinijove.org i 📻Ona Moments 🎧

Bicicleta

vehicle de propulsió humana


La bicicleta és un vehicle de propulsió humana que es mou gràcies a la força que es transmet a dues rodes alineades.

 El ciclista fa una força sobre els pedals, que es transmet al pinyó de la roda de darrere mitjançant una cadena circular. La roda anterior és directriu. Les modalitats esportives que es poden practicar amb aquest vehicle s’anomenen ciclisme.

Ja pots escoltar a @Ivoxx el passat moments en Fm , Moments Trinijove , de Ona momentstv.com i radiotrinijove.org en aquest enllaç!..Aquest cop anem en Bici! Amb Albert Garcia de Amics de la bici .

Bici Blanca = Stop Accidents.

En l’àmbit mundial la Bicicleta Blanca (Ghost Bike) és símbol d’homenatge a les víctimes ciclistes d’accidents de trànsit.

Ot Pi conegut «Biker» es converteix en Ot Pi Play, amb la seva indumentària i bicicleta blanca, amb la finalitat de conscienciar als conductors i administracions que els ciclistes en les vies de circulació són elements fràgils i que s’ha de garantir la seva seguretat.En la seva carrera esportiva, amb 20 títols mundials, 4 europeus i 18 espanyols entre molts altres, ha muntat en bicicletes de molts colors, ara munta en la bicicleta blanca.La campanya Bici Blanca = Stop Accidents realitza regularment vídeos que barregen les vistoses acrobàcies de OtPiPlay amb missatges relacionats amb la seguretat dels ciclistes, que es poden visualitzar en el nostre canal de Youtube o en Instagram, ademas de sortir en diversos mitjans de comunicació gràcies a la popularitat de Ot Pi.Per a efectuar aquestes acrobàcies amb la bicicleta, s’han preparat o cercat llocs determinats, que encara que espectaculars, permeten realitzar amb molta seguretat aquestes impactants cabrioles, però les administracions públiques no estan preparant de manera correcta ni suficient els espais reservats per a la seguretat ciclista en les vies de circulació.Normalment els vídeos que desenvolupem estan realitzats en un entorn de videojoc, amb el personatge OtPiPlay, protagonitzat per Ot Pi.En els videojocs disposes de diverses vides per a completar la teva missió, en la realitat els ciclistes només tenim una i depèn en massa ocasions de l’actitud del conductor de vehicle de motor i de la falta d’infraestructures segures per part de l’administració.

Més Bicicletes i menys contaminació i millors carrils!
Aprendre anar amb un dels millors veicles més ecològics , sans i esportius!
Categories
Uncategorized

QUISE ❤️ ” MOMOMENTS POEMA”

Quise ❤️

“Moments Poesia”

Quise gritar que te amo que eras mi cielo enteroQuise entregarte mi mundo con mi luceroQuise que tu brillarás como mi estrellaQue fueras mi guía recorriendo tu pielSer fogón encendido siempre donde se funden las almasSer el cofre que guardes cada caricia Ser tu valle donde descanses tu nostalgiaSer tu mejor aventura en cada día de tu vivirQuise ,

Quise tanto !! Que me perdí queriendo

Que no me di cuenta que mi fulgor no te alumbró Quise ser la cumbre de tus anhelos soñadosSer la destinataria de tus sonrisas tiernas.

Quise abrazarte a mi pradera a la sombra del cerroQuise ser la rosa que perfume tus sentidosQuise bañarte con mi amor eterno Quise no ser solo un espejismo de tu sueños.

Alicia V.Gil // 31/5/22 // Argentina.

ELS MOMENTS FAN LA FELICITAT!

Llegeix més
Categories
Uncategorized

MOMENTS , HISTÒRIA DEL🚗 600 PRÍNCEP I REI A LES NOSTRES CARRETERES 🚗

El.600 , el principi y Rei de la carretera!

<

SEAT 600

El disseny va ser obra del prestigiós i conegut enginyer Dante Giacosa (1905-1996) i va ser presentat al públic per primera vegada al Saló de l’Automòbil de Ginebra de 1955.

Història

Ona Moments TV Ràdio

Quan va sortir al mercat costava 71.400 pessetes (65.000 més 6.400 d’impostos), uns 430 euros. Inicialment va ser el cotxe al que podia accedir la classe mitjana que no es podia permetre adquirir vehicles de prestacions superiors com el Seat 1400 que costava gairebé el doble, 144.600 pessetes (uns 869 €); la renda per capita a Espanya era d’unes 18.472 pessetes (uns 111 €).

La demanda va ser tan gran que calia esperar mesos per obtenir-lo; en el mes de març, tres mesos abans del llançament, ja hi havia 300 000 comandes realitzades.

El 1958 la seva producció es multiplicà gairebé per cinc, al passar de gairebé 2.600 unitats a més de 12.000 unitats.

La primera versió, coneguda com a Normal o N, tenia els intermitents davanters sobre les aletes, al costat del capot, i va ser substituït en 1963 pel Seat 600D, la versió amb més exemplars produïts (418.035), que havia incrementat la seua cilindrada fins als 767cc. En 1970 es presenta el Seat 600E, amb els fars i els pilots més grossos que ja incorporava des de feia uns anys el Fiat 600D i les portes que s’obrien de forma convencional i no al revés com les versions anteriors que tenien les frontisses al darrere i el pany al davant.

A banda de les versions convencionals, també es van produir models com el comercial, el descobert, i la Formichetta, una furgoneta derivada de la berlina. Entre 1964 i 1967 es van produir unes 18.000 unitats de la versió de quatre portes, anomenada Seat 800, que era 180mm més llarga i no tenia paral·lel a la gamma FIAT.

Un especial del 24 horas , de TVE , Sobel el mític popular 600 🚗
Categories
Uncategorized

En la terraza del Cafè! Ermitaño! MOMENTS

En la terraza del Cafè! Ermitaño!

En la terraza del cafè,
Me entro la inspiración.


No la pude detener i en mi móvil la tecler !
En la terraza de café!
Cómo bueno Ermitaño !


Deje mi vida en contemplación de la inspiración!


Mientras girava la cucharilla!
Como si girará el mundo y todo se revolvía en pensamiento positivo !


En la terraza del cafè!
Nacio una flor, no estaba en el exterior estava en mi propio corazón ❤️
I el ir degustando el cafè !


Vi que Todó és possible d’un que aveces cueste hacer!
Salir con energía , del sol i del amor en mi a la vida i ha mi propio interior!
Pensé de donde era el café!
Americano?.


Colòmbiano?


Brasileño!


I se me despertó la samba en mi interior!


Me puse los cascos!


Pagué con una buena sonrisa como la que el mundo gira , como los mundos i países miles de mi querido café!


A lo millor era Soley i Novell del Penedès!
Da igual el paladar y el buen sabor era ideal!


Com gira el mundo, desde una terraza Ermitana de la Sagrera, Barcelona, Catalunya con Amor ❤️

Categories
Uncategorized

12 de Maig Dia Internacional de l’ Infermera i el auxiliar

Podcast: Desde Mèxiic.

CRÓNICAS DE UNA INFERMERA”.

El 12 de maig se celebra el Dia Internacional de la Infermeria, amb l’objectiu de brindar un merescut homenatge a tots els enfermers i enfermeres, que a nivell mundial fan aquesta tasca per a tota la humanitat, així com rendir tribut a Florence Nightingale, que va néixer un 12 de maig i és considerada la fundadora de la infermeria moderna.

Què és la infermeria?

La infermeria és una professió a través de la qual es posa en pràctica latenció de pacients que necessiten atenció mèdica, per presentar diferents tipus de malalties i trastorns de salut i que requereixen curas especials.

Aquesta especialitat necessita persones realment comprometes i amants de la seva tasca, ja que requereix certes característiques humanes i filantròpiques que els permeti realitzar un servei de qualitat autònom i col·laboratiu.

Origen del Consell Internacional d'Infermeria.

El Consell Internacional d'Infermeria va ser fundat l'any 1899 i està conformada actualment per 130 associacions nacionals d'infermers i enfermeres.

És la primera organització mundial que representa tots els professionals daquesta especialitat. Entre els seus principals objectius hi ha:

Brindar cures d'infermeria de gran qualitat, per a la població en general.
Oferir polítiques de salut assertives a tot el món.

Aconseguir avenços dels coneixements d'infermeria.

Major i millor presència d´una professió mundialment coneguda i respectada.
Oferir recursos humans d'infermeria competents i satisfactoris.

Lema 2022: Infermeria: Una veu per liderar – Invertir en infermeria i respectar els drets per garantir la salut global
A la celebració daquesta efemèride se selecciona anualment un tema central. Per a l'any 2022 el lema és “Infermeria: Una veu per liderar – Invertir en infermeria i respectar els drets per garantir la salut global”.

Amb això es pretén unir esforços orientats a gestionar recursos de suport a aquest valuós sector de la salut, en aspectes com ara la formació, el lideratge, l'ocupació i la pràctica de la infermeria. Així mateix, vetllar pels drets dels nobles professionals.

Reivindicacions d' enguany !

1. COVID-19: Infeccions i morts entre les infermeres i altres treballadors sanitaris.

2. Estrès i esgotament a la professió de la infermeria.

3.Escassetat i retenció de les infermeres.

Florence Nightingale va néixer a Florència, Itàlia (1820-1910). Va ser considerada la fundadora de la infermeria moderna. Gràcies a aquesta, es van establir mètodes estadístics de serveis sanitaris i epidemiologia. D'altra banda, el seu model d'atenció al pacient es va orientar a preservar l'energia vital, valent-se de la naturalesa pròpia per aconseguir la sanació.

Pel seu gran treball darrere del benestar de la salut i el benestar en els éssers humans, va ser la primera dona a ser guardonada per l' American Statistical Asoociation i també va tenir l'honor de pertànyer a la Royal Statistical Societty a Gran Bretanya .

Aquesta extraordinària dona va ser sobrenomenada com l' Àngel dels Tullidos i també la Dama de la Làmpada . Es va transformar en una veritable llegenda, en esdevenir una infermera voluntària per prestar servei assistencial als soldats en batalla, durant la guerra franc russa l'any 1854.

A partir d'aquell moment i gràcies al seu esforç, va millorar l'atenció i la baixa dels soldats combatents. Per això va comptar amb l'ajuda de 38 infermeres més que va reclutar per brindar assistència sanitària, cosa que va resultar una veritable gesta revolucionària, ja que es va aconseguir una notable millora dels ferits, així com una reducció significativa de soldats morts per falta de salubritat i atenció mèdica.

Les millors pel·lícules sobre infermeria
La gran pantalla també ha estat l'escenari per rendir un merescut homenatge a totes aquelles persones que dediquen la seva vida a fer una exemplar tasca en el sistema de salut, als diferents centres assistencials arreu del món. Aquí et deixem alguns títols de les millors pel·lícules i sèries televisives, per gaudir i compartir:

The Good Nurse (EUA Director: Tobias Lindholm. Any 2022): un assassí en sèrie anomenat "Àngel de la Mort" és un infermer que es guanya la vida com a cuidador. Ha assassinat més de 300 persones a nou hospitals.

Nurses (Canadà. Director: Adam Pettle. Any 2020): sèrie que mostra la vida i experiències de cinc infermeres que treballen en un hospital de Toronto.
Munchausen by Internet (EUA Director: Michael Feifer. Any 2019): una parella contracta una infermera per cuidar el seu fill malalt, sense sospitar que és un "àngel de la mort" amb males intencions.

Luz de Soledad (Espanya. Director: Pablo Moreno. Any 2016): producció espanyola que mostra com ha estat la tasca missionera de les monges en la cura i atenció de la gent gran, així com tots els obstacles, sacrificis que han d'enfrontar per complir la seva missió.

Nurse (Regne Unit. Director: Ian Fitzgibbon. Any 2015): sèrie televisiva que descriu la història d'una infermera psiquiàtrica i els seus peculiars pacients amb problemes psicològics.

Call The Midwife (Regne Unit. Directora: Philippa Lowthorpe. Any 2012): sèrie per a televisió que reflecteix la història d'infermeres-matrones que cuiden dones de sectors de baixos recursos a Londres, durant els anys cinquanta i seixanta.

Hawthorne (EUA Director: John Masius. Any 2009): en aquesta sèrie per a TV la infermera cap d'un hospital porta endavant la seva carrera i la seva vida personal, liderant un equip de treball i la cura de pacients.

Mercy (EUA Director: Gail Berman. Any 2009): sèrie televisiva que es basa en la vida de tres infermeres i el seu treball a l'hospital atenent pacients.
Nurse Jackie (EUA Director: . Any 2009): sèrie controversial que mostra una infermera amb problemes d'abús de substàncies estupefaents, havent d'equilibrar les seves responsabilitats a la feina i els seus problemes personals.

Florence Nightingale (Regne Unit. Director: Norman Stone. Any 2008): producció autobiogràfica d'aquesta insigne infermera, que es va convertir en una llegenda pel seu excel·lent exercici durant la Guerra de Crimea.

Vaig parlar amb Ella (Espanya. Director: Pedro Almodóvar. Any 2002): un infermer s'enamora d'una ballarina desconeguda. Per coincidència de la destinació ella pateix un accident, quedant en coma.
El Pacient Anglès (Regne Unit. Director: Anthony Minghella. Any 1996): durant la Segona Guerra Mundial una jove infermera canadenca es dedica a cuidar un pacient amb la cara desfigurada pel foc.

Mapa de la Vida (EUA Director: Scott Elliott. Any 1999): una infermera escolar que viu a Wisconsin al costat de la seva família pateix un accident, que canviarà radicalment la seva vida.

Adéu a les armes (EUA Director: Charles Vidor. Any 1957): pel·lícula que narra el romanç entre un metge i una infermera. Van viure junts els esdeveniments de la Primera Guerra Mundial ia partir d'allà, comencen una bella història d'amor.

Com celebrar el Dia Internacional de la Infermeria?

La celebració d'aquesta efemèride té més rellevància, a causa del reconeixement a la tasca lloable d'aquests professionals de la salut, davant l'emergència sanitària mundial a causa de la pandèmia per COVID-19.

S'hi organitzen jornades internacionals, amb la participació d'institucions, fundacions i facultats universitàries a l'àrea de la salut.

Així mateix, a diversos països es duen a terme esdeveniments commemoratius i de reconeixement a la trajectòria de destacats professionals de la infermeria.

SuFlorence Nightingale va néixer a Florència, Itàlia (1820-1910). Va ser considerada la fundadora de la infermeria moderna. 

Gràcies a aquesta, es van establir mètodes estadístics de serveis sanitaris i epidemiologia. D'altra banda, el seu model d'atenció al pacient es va orientar a preservar l'energia vital, valent-se de la naturalesa pròpia per aconseguir la sanació.

Pel seu gran treball darrere del benestar de la salut i el benestar en els éssers humans, va ser la primera dona a ser guardonada per l' American Statistical Asoociation i també va tenir l'honor de pertànyer a la Royal Statistical Societty a Gran Bretanya .

Aquesta extraordinària dona va ser sobrenomenada com l' Àngel dels Tullidos i també la Dama de la Làmpada . Es va transformar en una veritable llegenda, en esdevenir una infermera voluntària per prestar servei assistencial als soldats en batalla, durant la guerra franc russa l'any 1854.

A partir d'aquell moment i gràcies al seu esforç, va millorar l'atenció i la baixa dels soldats combatents. 

Per això va comptar amb l'ajuda de 38 infermeres més que va reclutar per brindar assistència sanitària, cosa que va resultar una veritable gesta revolucionària, ja que es va aconseguir una notable millora dels ferits, així com una reducció significativa de soldats morts per falta de salubritat i atenció mèdica.

Les millors pel·lícules sobre infermeria
La gran pantalla també ha estat l'escenari per rendir un merescut homenatge a totes aquelles persones que dediquen la seva vida a fer una exemplar tasca en el sistema de salut, als diferents centres assistencials arreu del món. Aquí et deixem alguns títols de les millors pel·lícules i sèries televisives, per gaudir i compartir:

The Good Nurse (EUA Director: Tobias Lindholm. Any 2022): 

un assassí en sèrie anomenat "Àngel de la Mort" és un infermer que es guanya la vida com a cuidador. Ha assassinat més de 300 persones a nou hospitals.
Nurses (Canadà. Director: Adam Pettle. Any 2020): sèrie que mostra la vida i experiències de cinc infermeres que treballen en un hospital de Toronto.

Munchausen by Internet (EUA Director: Michael Feifer. Any 2019): una parella contracta una infermera per cuidar el seu fill malalt, sense sospitar que és un "àngel de la mort" amb males intencions.

Luz de Soledad (Espanya. Director: Pablo Moreno. Any 2016): producció espanyola que mostra com ha estat la tasca missionera de les monges en la cura i atenció de la gent gran, així com tots els obstacles, sacrificis que han d'enfrontar per complir la seva missió.

Nurse (Regne Unit. Director: Ian Fitzgibbon. Any 2015): sèrie televisiva que descriu la història d'una infermera psiquiàtrica i els seus peculiars pacients amb problemes psicològics.

Call The Midwife (Regne Unit. Directora: Philippa Lowthorpe. Any 2012): sèrie per a televisió que reflecteix la història d'infermeres-matrones que cuiden dones de sectors de baixos recursos a Londres, durant els anys cinquanta i seixanta.

Hawthorne (EUA Director: John Masius. Any 2009): en aquesta sèrie per a TV la infermera cap d'un hospital porta endavant la seva carrera i la seva vida personal, liderant un equip de treball i la cura de pacients.

Mercy (EUA Director: Gail Berman. Any 2009): sèrie televisiva que es basa en la vida de tres infermeres i el seu treball a l'hospital atenent pacients.

Nurse Jackie (EUA Director: . Any 2009): sèrie controversial que mostra una infermera amb problemes d'abús de substàncies estupefaents, havent d'equilibrar les seves responsabilitats a la feina i els seus problemes personals.

Florence Nightingale (Regne Unit. Director: Norman Stone. Any 2008): producció autobiogràfica d'aquesta insigne infermera, que es va convertir en una llegenda pel seu excel·lent exercici durant la Guerra de Crimea.

Vaig parlar amb Ella (Espanya. Director: Pedro Almodóvar. Any 2002): un infermer s'enamora d'una ballarina desconeguda. Per coincidència de la destinació ella pateix un accident, quedant en coma.

El Pacient Anglès (Regne Unit. Director: Anthony Minghella. Any 1996): durant la Segona Guerra Mundial una jove infermera canadenca es dedica a cuidar un pacient amb la cara desfigurada pel foc.

Mapa de la Vida (EUA Director: Scott Elliott. Any 1999): una infermera escolar que viu a Wisconsin al costat de la seva família pateix un accident, que canviarà radicalment la seva vida.

Adéu a les armes (EUA Director: Charles Vidor. Any 1957): pel·lícula que narra el romanç entre un metge i una infermera. Van viure junts els esdeveniments de la Primera Guerra Mundial ia partir d'allà, comencen una bella història d'amor.

Com celebrar el Dia Internacional de la Infermeria?

La celebració d'aquesta efemèride té més rellevància, a causa del reconeixement a la tasca lloable d'aquests professionals de la salut, davant l'emergència sanitària mundial a causa de la pandèmia per COVID-19.

S'hi organitzen jornades internacionals, amb la participació d'institucions, fundacions i facultats universitàries a l'àrea de la salut.

Així mateix, a diversos països es duen a terme esdeveniments commemoratius i de reconeixement a la trajectòria de destacats professionals de la infermeria.

Comparteix a les xarxes socials imatges, vídeos i informació interessant sobre el Dia Internacional de la Infermeria , afegint les etiquetes #DiaInternacionaldelaInfermeria #DiadelaInfermera .
El 12 de maig també se celebra ...
- Dia Internacional de la Sanitat Vegetal
- Dia Europeu de les PIMEs
- Dia Mundial de la Fibromiàlgia i de la Síndrome de la Fatiga Crònica
- Dia Internacional de les Dones Matemàtiques.

Dies Internacionals i Mundials propers

13 de maig
https://open.spotify.com/episode/3oe3BWCtrN7S6cI3x9Z3ht?si=cPLnEaMXS0W1v-kNqsrzfQ&utm_source=copy-link- Dia del Nen Hospitalitzat
- Dia Mundial de l'Entrenador de Futbol

14 de maig
- Dia Mundial de les Aus Migratòries
- Dia Mundial del Comerç Just

15 de maig
- Dia Internacional de les Famílies
Setmanes Internacionals properes
Tercera setmana de maig
Setmana Mundial de les Nacions Unides sobre la Seguretat Viària

Del 25 al 31 de maig
Setmana Internacional de solidaritat amb els pobles dels territoris no autònoms

Quarta setmana de maig
Setmana Internacional de l'Educació Artística

Segunda semana de maig.

Semana de Acción Contra los Mosquitos
Hoy 12 de mayo es:

Día Internacional de la Sanidad Vegetal
12 de mayo de 2022
Dia Internacional de la Sanitat Vegetal

 
VOLEM DESTACAR A LA INFERMERA PIONERA EN L' INFERMERA AL MÓN! 


La Italiana Florence Nightingale, va néixer a Florència, Itàlia (1820-1910). 
Va ser considerada la fundadora de la infermeria moderna. Gràcies a aquesta, es van establir mètodes estadístics de serveis sanitaris i epidemiologia.
 D'altra banda, el seu model d'atenció al pacient es va orientar a preservar l'energia vital, valent-se de la naturalesa pròpia per aconseguir la sanació.

Pel seu gran treball darrere del benestar de la salut i el benestar en els éssers humans, va ser la primera dona a ser guardonada per l' American Statistical Asoociation i també va tenir l'honor de pertànyer a la Royal Statistical Societty a Gran Bretanya .

Aquesta extraordinària dona va ser sobrenomenada com l' Àngel dels Tullidos i també la Dama de la Làmpada . Es va transformar en una veritable llegenda, en esdevenir una infermera voluntària per prestar servei assistencial als soldats en batalla, durant la guerra franc russa l'any 1854.A partir d'aquell moment i gràcies al seu esforç, va millorar l'atenció i la baixa dels soldats combatents. 

Per això va comptar amb l'ajuda de 38 infermeres més que va reclutar per brindar assistència sanitària, cosa que va resultar una veritable gesta revolucionària, ja que es va aconseguir una notable millora dels ferits, així com una reducció significativa de soldats morts per falta de salubritat i atenció mèdica.Les millors pel·lícules sobre infermeriaLa gran pantalla també ha estat l'escenari per rendir un merescut homenatge a totes aquelles persones que dediquen la seva vida a fer una exemplar tasca en el sistema de salut, als diferents centres assistencials arreu del món. 

Aquí et deixem alguns títols de les millors pel·lícules i sèries televisives, per gaudir i compartir:

The Good Nurse (EUA Director: Tobias Lindholm. Any 2022): un assassí en sèrie anomenat "Àngel de la Mort" és un infermer que es guanya la vida com a cuidador. 

Ha assassinat més de 300 persones a nou hospitals.Nurses (Canadà. Director: Adam Pettle. Any 2020): sèrie que mostra la vida i experiències de cinc infermeres que treballen en un hospital de Toronto.

Munchausen by Internet (EUA Director: Michael Feifer. Any 2019): una parella contracta una infermera per cuidar el seu fill malalt, sense sospitar que és un "àngel de la mort" amb males intencions.

Luz de Soledad (Espanya. Director: Pablo Moreno. Any 2016): producció espanyola que mostra com ha estat la tasca missionera de les monges en la cura i atenció de la gent gran, així com tots els obstacles, sacrificis que han d'enfrontar per complir la seva missió.

Nurse (Regne Unit. Director: Ian Fitzgibbon. Any 2015): sèrie televisiva que descriu la història d'una infermera psiquiàtrica i els seus peculiars pacients amb problemes psicològics.

Call The Midwife (Regne Unit. Directora: Philippa Lowthorpe. Any 2012): sèrie per a televisió que reflecteix la història d'infermeres-matrones que cuiden dones de sectors de baixos recursos a Londres, durant els anys cinquanta i seixanta.Hawthorne (EUA Director: John Masius. Any 2009): en aquesta sèrie per a TV la infermera cap d'un hospital porta endavant la seva carrera i la seva vida personal, liderant un equip de treball i la cura de pacients.

Mercy (EUA Director: Gail Berman. Any 2009): sèrie televisiva que es basa en la vida de tres infermeres i el seu treball a l'hospital atenent pacients.Nurse Jackie (EUA Director: . Any 2009): sèrie controversial que mostra una infermera amb problemes d'abús de substàncies estupefaents, havent d'equilibrar les seves responsabilitats a la feina i els seus problemes personals.

Florence Nightingale (Regne Unit. Director: Norman Stone. Any 2008): producció autobiogràfica d'aquesta insigne infermera, que es va convertir en una llegenda pel seu excel·lent exercici durant la Guerra de Crimea.

Vaig parlar amb Ella (Espanya. Director: Pedro Almodóvar. Any 2002): un infermer s'enamora d'una ballarina desconeguda. Per coincidència de la destinació ella pateix un accident, quedant en coma.

El Pacient Anglès (Regne Unit. Director: Anthony Minghella. Any 1996): durant la Segona Guerra Mundial una jove infermera canadenca es dedica a cuidar un pacient amb la cara desfigurada pel foc.Mapa de la Vida (EUA Director: Scott Elliott. Any 1999): una infermera escolar que viu a Wisconsin al costat de la seva família pateix un accident, que canviarà radicalment la seva vida.

Adéu a les armes (EUA Director: Charles Vidor. Any 1957): pel·lícula que narra el romanç entre un metge i una infermera. Van viure junts els esdeveniments de la Primera Guerra Mundial ia partir d'allà, comencen una bella història d'amor.

Com celebrar el Dia Internacional de la Infermeria?

La celebració d'aquesta efemèride té més rellevància, a causa del reconeixement a la tasca lloable d'aquests professionals de la salut, davant l'emergència sanitària mundial a causa de la pandèmia per COVID-19.

S'hi organitzen jornades internacionals, amb la participació d'institucions, fundacions i facultats universitàries a l'àrea de la salut.

Així mateix, a diversos països es duen a terme esdeveniments commemoratius i de reconeixement a la trajectòria de destacats professionals de la infermeria.

Categories
Uncategorized

UNITAT JA! INDEPENDÈNCIA! AUTODETERMINACIÓ

LA UNITAT SÍ ES AIXÒ, COMPANYS ÉS AIXÒ!
Hem d’ estar tots més units que mai! Fora Capalledetes , política de baixa volada! Unitat suposada!Més país i menys partit i molt més societat civil! Perquè això és inadmissible! I fora diàleg de duros de quatre pessetes!

A fer pinya que tenim un país encara de cartró i pedra amb molts sentits! I ànims a tots i sobretot a tots els càrrecs i societat civil espiada!

Senyors d ‘ Espanya la independència és una ideologia més, us agradi o no. O no sou Democrates?

Que es això una falsa democràcia?
Una dictadura encoberta?

Mai es persegueixen les idees: aquesta ni cap i més si tenen el recolzament de part de tot un poble! UNITAT JA! INDEPENDÈNCIA!AUTODETERMINACIÓ
MOMENTS D’ UNITAT

No ens deixem de parlar! Dialoguem entre nosaltres i fem un pacte en front comú sumant tots els col-lectius i perdoneu d’ un cop tots els mals i errors del passat a fer pinya tots plegats, deixant de banda el partidisme i les capelletes i afegir i unir amb més força totes les formacions i entitats civils i a la ciutadania per aixecar aquest país fent més pinya que mai!!

Categories
Uncategorized

🌼BENVIGUDA PRIMAVERA I TOTA ALEGRIA I FESTA ON BROTA L’ EQUINOCCI VERENAL 🌼

L’equinocci vernal!!

BENVIGUDA PRIMAVERA

L’equinocci vernal

Que dona pas del hivern a la primavera està carregat de característiques que permeten la realització d’una infinitat d’actes simbòlics:[2]

 • pas de la foscor a la llum,
 • pas de terres ermes a exuberants,
 • pas de l’esterilitat a la fecunditat

L’origen de les festes de la primavera està en el fet que l’home ha sentit des de l’inici de la vida una necessitat d’estudiar i control del temps. Cal no oblidar que l’home depenia del temps (des d’un punt de vista climatològic) per a la seva subsistència des del moment en què les primeres comunitats es van fer sedentàries i agricultores en el Neolític.[2]

Per al control del temps, els antics s’adonaren de l’existència d’uns dies en què el Sol realitzava un moviment especial, els denominats equinoccis, delimitant l’esdeveniment astronòmic on el dia i la nit duren exactament el mateix temps. Cada any tenen lloc dos esdeveniments de aquest tipus: l’equinocci de primavera i el de tardor amb dates aproximades entre el 20-21 de març i 21-22 de setembre respectivament. És a dir, la terra se situa a la meitat del recorregut de la seva òrbita al voltant del sol, de manera que tots dos equinoccis corresponen al moment en què succeeixen canvis d’estació.[2]

Per a Luis de Hoyos, aquest tipus de festes són molt interessants perquè dintre de elles estan les festes que ell denomina arcaiques, i que tenen el seu origen, segons les cultures, en els solsticis (tant d’estiu, com d’hivern) com ara les cultures orientals i mediterrànies, o en tradicions paganes, judaisme i domini àrab, relacionades amb la celebració per reminiscència de la de Diana i altres de La Índia i de cultures nòrdiques i báticas.[3] La mort i resurrecció cíclica i anual d’aquests déus, produïda en els equinoccis repetirien l’equilibri per a la renovació de la natura.[2]

Per una altra banda, les festes estacionals estan íntimament unides a les festes mítiques, compartint el mateix concepte i finalitat precatòria, votiva o d’acció de gràcies. A més, en aquests tipus de feses es pot distingir clarament les particularitats de cada comarca en els elements del joc que conformen la festa. Així, per a Luis de Hoyos es veu una clara separació entre zones d’un territori, que per exemple a Espanya, quedaria reflectit en l’ús de la llum i el foc a les regions boiroses, mentre que a les zones lluminoses, com ara la zona mediterrània, el joc se centraria en el soroll i la gatzara. També entrarien en aquest tipus les conegudes com festes del aigua, en les quals o es demana per que ploga o es demana perquè la puja pare; molt corrents a zones de esteparies i quasi desèrtiques.[3]

Derivades de les mítiques són les festes agràries i ramaderes, totalment unides al cicle de la terra i per tant comparteixen orígens i tradicions. Són exempls les festes de recol·lecció, tant típiques a Espanya.[3]

Tampoc es poden perdre de vista les festes religioses que tenen lloc durant la primavera, i que en part es deuen a la cristianització i més concretament a la catolització de festes d’origen pagà connectades amb les festes agrícoles.[3]

A mode de conclusió: les festes tenen lloc en un període temporal; al temps, les societats rurals es regeixen per un temps cíclic, cosa que suposa que les etapes es repeteixen any rere any, seguint les estacions de la naturalesa i el desenvolupament de les tasques agrícoles. Així, les festes es presenten com un element cultural que més es repeteix i es perpetua. Actuen com a fites o límits simbòlics que permeten ordenar el temps i l’inici de la primavera està ple de ritus, tradicions i festes que reflecteixen la unió entre home i natura.[2]

Categories
Uncategorized

Les 7 ferides de l’ infantesa

Quines són les 7 ferides de la infància?

Les vivències doloroses que passen durant la infantesa poden quedar com a records borrosos a la memòria. Això vol dir que, encara que els nostres hàbits i patrons de conducta tòxics a l'adultesa estiguin relacionats amb aquestes experiències, ens costa de reconèixer-les. Per això, avui volem parlar sobre les 7 ferides emocionals que hi ha perquè puguis identificar aquests factors que han deixat una marca en tu.

1.- Inseguretat i desconfiança
La manera més comuna de la petjada dolorosa és el maltractament basat en agressions físiques o verbals. Els individus que han patit cops o insults a la infància o adolescència solen ser insegures de grans. Això no vol dir que siguin tímides, sinó que un simple gest amb la mà les pot incomodar i fer que es posin a la defensiva. A més, són persones que en desconfien i altres persones, encara que no ho demostrin sempre amb hostilitat sinó, en certs moments, de forma reservada.

2.- La ferida d'abandó
Els petits que pateixen manca d'atenció i cura poden desenvolupar greus alteracions a l'edat adulta, especialment si els seus cuidadors primaris no els proporcionen. L'abandonament a la infància està relacionat amb seriosos problemes afectius i relacionals a l'etapa adulta, així com disfuncions sexuals.

No obstant això, si l'aïllament es genera de manera més moderada, les conseqüències en l'edat adulta es poden observar en forma de limitacions socials i ansietat al moment de relacionar-se. Això es veurà amb més intensitat a l'hora d'entaular tracte amb desconeguts o parlar per a un públic gran.

3.- Ferides de la infància: por al compromís
Quan de nens vam establir vincles afectius forts que després es van truncar de manera sobtada pot provocar que tinguem por de crear llaços amorosos. El fort dolor que produeix recordar sentir afecte per algú és el mecanisme psicològic que s'activa en passar molt de temps amb aquesta persona i perdre la relació. Per això, no només es reviuen les experiències agradables, sinó que constantment es recorda la ruptura d'aquest vincle.

4.- Por al rebuig
La manca de cura, els maltractaments o el bullying escolar poden provocar que ens sentim exclosos dels cercles socials. A més, les experiències de rebuig viscudes des d'etapes en què no sabem reconèixer que no és culpa nostra fa que no acceptem un tracte digne a l'etapa adulta. Sentir constantment por al rebuig fa que ni tan sols ens exposem a rebre les valoracions dels altres i estem més temps tot sol.

5.- menyspreu als altres
Les ferides de la infància poden fer que adoptem conductes antisocials a la nostra manera de comportar-nos. Com que es té la sensació que els altres han estat uns depredadors quan érem vulnerables, vam incorporar a la nostra manera de pensar la idea que la vida és una guerra oberta contra els altres. Així, els altres es converteixen en amenaces o possibles mitjans per assolir els objectius que es busquen.

7.- La injustícia
La injustícia com a ferida de la infància es crea en un ambient en què els tutors principals són freds i autoritaris. Els nens i nenes que es crien amb massa exigència pot ser que desenvolupin sentiments d'ineficàcia i d'inutilitat, en els primers anys i com a adults.

Realment, una llar i una educació autoritària afecta el desenvolupament psicològic i emocional, i el rendiment dels petits. Quan no rebem suport i els nostres drets són controlats o quan no tenim una proximitat afectiva significativa, apareixen sens dubte greus ferides psicològiques.

Ara que ja vam reconèixer les diferents ferides de la infància, és moment de fer-les conscients al nostre dia a dia i començar a curar-les.

Categories
Uncategorized

Un 14 d’ Agost s’ inaugura el estadi del Montilivi del Girona FC⚽

L’Estadi Municipal de Montilivi, inaugurat el 14 d’agost de 1970, és el camp de futbol en el qual juga el Girona FC. Està situat al barri de Montilivi de la ciutat de Girona.

Està situat al barri de Montilivi de la ciutat de Girona.

Té actualment una capacitat per uns 11.200 espectadors. L’any 2008, amb l’ascens del Girona FC a Segona Divisió, el club es veu obligat a posar cadires a tota la graderia. Entre el 2009 i el 2010 l’estadi va patir una altra reforma, es va refer la grada est, que durant la dècada dels 90 s’havia esfondrat i restava coberta per una lona amb publicitat.

El rècord d’assistència a l’estadi és de 25.000 espectadors, durant un partit enfront del FC Barcelona, a principis dels anys 70.Al costat de l’Estadi de Montilivi hi havia un camp auxiliar (d’entrenament) amb unes dimensions menors (90 x 45 m) també de gespa natural fins al final de la temporada 2017-2018. Amb l’ampliació de la graderia de gol sud, s’aprofita per substituir el camp d’entrenament per al nou pàrquing destinat a socis VIPs.Actualment el Girona FC, disposa de nous equipaments a Vilobí d’Onyar ocupen 20.000 m2, inclouen dos camps de futbol, un d’addicional més petit, un gimnàs i àrees per a fisioterapeutes i metges. El president Delfí Geli destaca que el club ara disposa de les instal·lacions que requereix un equip de Primera Divisió.Després de l’ascens del Girona FC a la Primera Divisió el juny de 2017, el club augmentà l’aforament fins a les gairebé 15.000 actuals, per quedar en 11.200 un cop el club tornà a la Segona Divisió.

Categories
Uncategorized

Avui és 10 d’ Agost el dia 222 , el dia d’ inici de les llàgrimes de “Sant Llorenç “

FONT: La Vanguardia.

La pluja d’estrelles de les Perseides és una de les més esperades de l’any, coincidint amb l’estiu a l’hemisferi Nord.

Les Perseides, també anomenades llàgrimes de Sant Llorenç, són una de les pluges de meteors més importants de l’any. De fet, són les més abundants, i és que, segons l’organització astronòmica, en una hora es poden arribar a observar entre 50 i 100 cada hora. A més, com té lloc durant les nits d’estiu a l’hemisferi Nord (entre els mesos de juliol i agost), és també un dels fenòmens que té més èxit entre els aficionats.

En realitat, la majoria dels meteoroides despresos del Swift-Tuttle són petits fragments semblants a un gra de sorra. Quan impacten contra l’atmosfera terrestre augmenten la temperatura fins a uns 5.000 graus centígrads en una fracció de segon, cosa que provoca que es desintegrin a una alçada d’uns 100 i 80 quilòmetres d’altitud. Aquest efecte és el que provoca que emetin una llampada de llum. Les partícules més grans, de la mida d’un pèsol o fins i tot més grans, poden produir unes esteles molt més brillants, conegudes amb el nom de bòlids. Quan es podran veure les Perseides? Aquest any, la pluja de les Perseides es pot veure fins al 24 d’agost, encara que el bec tindrà lloc la nit de l’11 al 13 d’agost. Segons la NASA, la millor hora per veure les Perseides a l’hemisferi Nord és durant les hores prèvies a l’alba, encara que també es poden apreciar al capvespre, a partir de les 10 de la nit.

El cometa que produeix les perseides Aquests fragments espacials que interactuen amb la nostra atmosfera per crear les Perseides s’originen a l’estel 109P/Swift-Tuttle. Swift-Tuttle triga 133 anys a orbitar una vegada el sol. El cometa va transitar per última vegada pel sistema solar interior el 1992. El Swift-Tuttle va ser descobert el 1862 per Lewis Swift i Horace Tuttle. Es tracta d’un estel de mida gran: el seu nucli té uns 26 quilòmetres de diàmetre, s’estima que gairebé el doble de la mida de l’objecte que va impactar contra la Terra i va provocar l’extinció dels dinosaures. El radiant El radiant –el punt del cel del qual semblen procedir les Perseides– és la constel·lació de Perseus. D’aquí ve també el nom de la pluja: Perseidas. Tot i això, la constel·lació que dóna nom a una pluja de meteors només serveix per ajudar els espectadors a determinar quina pluja estan veient en una nit determinada. En altres paraules, la constel·lació no és la font dels meteors.

Categories
Uncategorized

Moments Literatura De La Mitologia Grega

Mites grecs.

La mitologia grega està descrita explícitament en una extensa col·lecció de relats i implícitament en arts figuratives, com ceràmica pintada i ofrenes votives. Els mites grecs intenten explicar els orígens del món i detallen les vides i aventures d’una àmplia varietat de déus, herois i altres criatures mitològiques. Aquests relats van ser originalment difosos en una poètica oral, si bé actualment els mites es coneixen principalment gràcies a la literatura grega.Les fonts literàries més antigues conegudes, els poemes èpics de la Ilíada i l’Odissea, se centren en els successos al voltant de la guerra de Troia. Dos poemes del gairebé contemporani d’Homer, Hesíode, la Teogonia i els Treballs i dies, contenen relats sobre la gènesi del món, la successió de governants divins i èpoques humanes, i l’origen de les tragèdies humanes i el costum de fer sacrificis. També es van conservar mites en els himnes homèrics, en fragments de poesia èpica del cicle troià, en poemes lírics, en les obres dels dramaturgs del segle v aC, en escrits dels investigadors i poetes del període hel·lenístic i en texts de l’època de l’Imperi Romà d’autors com Plutarc i Pausànies.Les troballes arqueològiques suposen una important font de detalls sobre la mitologia grega, amb déus i herois presents prominentment en la decoració de molts objectes. Dissenys geomètrics sobre ceràmica del segle viii aC representen escenes del cicle troià, així com aventures d’Hèracles. En els subsegüents períodes arcaic, clàssic i hel·lenístic apareixen escenes mitològiques basades en els relats mitològics.

Pseudo-Apol·lodor.

Els relats mítics són el tema principal en gairebé tots els gèneres de la literatura grega. Tot i això, l’únic manual general mitogràfic conservat de l’antiga Grècia va ser la Biblioteca mitològica del Pseudo-Apol·lodor. Aquesta obra intenta reconciliar les històries contradictòries dels poetes i proporciona un gran resum de la mitologia tradicional grega i les llegendes heroiques. Apol·lodor d’Atenes va viure entre els anys 180-120 aC i va escriure sobre molts d’aquests temes, però no obstant això la Biblioteca discuteix successos que van tenir lloc molt després de la seva mort, per tant se sospita que l’autor devia ser un altre escriptor del mateix nom i s’utilitzà el nom Pseudo-Apol·lodor.Entre les fonts literàries més antigues hi ha els dos poemes èpics d’Homer: la Ilíada i l’Odissea. Altres poetes van completar el cicle èpic, però aquests poemes menors posteriors s’han perdut gairebé íntegrament. A banda del seu nom tradicional, els himnes homèrics no tenen relació directa amb Homer. Són himnes corals del període més antic de l’anomenada època lírica. Hesíode, un possible contemporani d’Homer, ofereix en la seva Teogonia (Origen dels déus) el relat més complet dels primers mites grecs, on tracta la creació del món, l’origen dels déus, els titans i els gegants, i inclou elaborades genealogies, relats populars i mites etiològics. L’obra Treballs i dies d’Hesíode, és un poema didàctic sobre la vida agrícola que inclou també els mites de Prometeu, Pandora i les quatre edats. El poeta dona consell sobre la millor forma de triomfar en un món perillós, tornat encara més perillós pels seus déus.

Sèneca.

Els poetes romans: Ovidi, Estaci, Gai Valeri Flac, Sèneca i Virgili, amb el comentari de Servi Maure.Els poetes grecs de l’antiguitat tardana: Nonnos, Antoninus Liberalis i Quint d’Esmirna.Els poetes grecs del període hel·lenístic: Apol·loni Rodi, Cal·límac de Cirene, Pseudo-Eratòstenes i Parteni.Les novel·les antigues d’autors grecs i romans com: Luci Appuleu, Petroni, Lolià i Heliodor.Les Fabulae i De astronòmica de l’escriptor romà conegut com a Pseudo-Gai Juli Higí són dos importants compendis no poètics de mites. Dues fonts útils són les Imatges de Filòstrat i les Descripcions de Cal·lístrat.Arnobi el vell en el seu treball en defensa del cristianisme, el diccionari d’Hesiqui, l’enciclopèdia Suides i els tractats de Joan Tzetzes i Eustaci de Tessalònica proporcionen detalls importants de mites, molts d’ells procedents d’obres gregues anteriors actualment perdudes. El punt de vista moralitzador cristià sobre els mites grecs es resumeix en la dita ἐν παντὶ μύθῳ καὶ τὸ Δαιδάλου μύσος en panti muthōi kai to Daidalou musos («en tot mite està la profanació de Dèdal »), sobre el qual diu la Suides que al·ludeix al paper de Dèdal en satisfer la «luxúria antinatural» de Pasífae pel toro de Posidó: «Atès que l’origen i culpa d’aquests mals es van atribuir a Dèdal i en van ser el motiu pel qual fou odiat, es va convertir en l’objecte del proverbi.»

Homer .

El descobriment de la civilització micènica per l’arqueòleg aficionat alemany Heinrich Schliemann al segle xix i el de la civilització minoica a Creta per l’arqueòleg britànic sir Arthur Evans en el XX van ajudar a explicar moltes de les preguntes existents sobre les èpiques d’Homer i van proporcionar proves arqueològiques de molts dels detalls mitològics sobre déus i herois. Desafortunadament, l’evidència sobre mites i rituals en els jaciments micènics i minoics és completament monumental, ja que les inscripcions en lineal B (una forma antiga de grec trobat tant a Creta com a Grècia) van ser usades principalment per registrar inventaris, si bé els noms de déus i herois han estat dubtosament revelats.Els dissenys geomètrics sobre ceràmica del segle viii aC representen escenes del cicle troià, així com les aventures d’Hèracles. Aquestes representacions visuals dels mites són importants per dues raons: d’una banda molts mites grecs són testificats en atuells abans que en fonts literàries (per exemple, els dotze treballs d’Hèracles només l’aventura de Cèrber apareix en un text literari contemporani), i per altra, les fonts visuals representen de vegades mites o escenes mítiques que no estan recollides en cap font literària conservada. En alguns casos, la primera representació coneguda d’un mite en l’estil geomètric és anterior en diversos segles a la seva primera representació coneguda en la poesia arcaica tardana. En els períodes arcaic (c. 750-500 aC), clàssic (c. 480-323 aC) i hel·lenístic apareixen escenes homèriques i d’altres fonts que complementen les proves literàries existents.

Déus Grecs.