Categories
Uncategorized

Tal Dia com avui va néixer una Estrella 🌟 Rosa Maria Sardà 🌹

Rosa Maria Sardà i Tàmaro actriu catalana

Rosa Maria Sardà i Tàmaro (Barcelona, 30 de juliol del 1941 – 11 de juny de 2020) fou una actriu de teatre, cinema i televisió catalana i un referent amb molts sentits dintre i fora de l’escenari. Sense la Sardà ara mateix no coneixeríem el que és l’escena actual del país. Va fer escola i va obrir moltes portes a joves noies que van fer un pas el teatre i l’espectacle , gràcies a la seva empenta va fer que facin un gir cap al món del teatre! La Sardà era camaleònica ,podia fer tots els papers de l’auca! Plorar emotivament tan tendrament i riure explosivament a la vegada !

Biografia

Biografia Rosa Maria Sardà 🌹

Pertanyia a una família molt vinculada amb l’espectacle: el seu besavi, la seva àvia i una cosina van ser actors. Era la germana gran del periodista i showman televisiu Xavier Sardà, i el seu fill, Pol Mainat també actor, que va tenir amb la seva parella Josep Maria Mainat, membre del trio còmic La Trinca, amb qui no es va arribar a casar.

De formació autodidacta, començà a fer teatre d’afeccionats en el seu barri natal, Horta. El 1962 va fer el salt al teatre professional, a la companyia de Dora Santacreu i Carlos Lucena, amb l’obra Cena de matrimonios, d’Alfonso Paso i, d’aquesta companyia, passà a la d’Alejandro Ulloa i, posteriorment, a la de Pau Garsaball, amb l’obra En Baldiri de la Costa. Amb posterioritat, entrà en el camp televisiu (el 1975, protagonitzant Una vella, coneguda olor, de Josep Maria Benet i Jornet i el 1979, portant el programa Festa amb Rosa Maria Sardà) i el cinematogràfic (amb El vicari d’Olot, de Ventura Pons).

En actiu des de la dècada del 1970, va començar com a actriu còmica, però més tard va participar en nombrosos projectes en diversos registres en teatre, cinema i televisió en català i castellà. Va guanyar nombrosos premis i és considerada una excel·lent actriu.

El 24 de juliol de 2017 va retornar la Creu de Sant Jordi que la Generalitat de Catalunya li atorgà l’any 1994, i posteriorment recomanà a Isabel Coixet que també retornés la seva.

Va morir l’11 de juny de 2020 als 78 anys a causa d’un càncer.

Reportatge de La 2 de TVE.
FRAGMENT D’ UN DISC DE LA SARDÀ!

Un moment televisiu de bons riures amb la TRINCA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Translate »